Marathon voor Kika

van Omme Home Omhoog/Up Motor! Openwater wedstrijden Marathon voor Kika Nieuwjaarsduik 08 Op z'n best Yuri zwemt 10 km ZRO okt '07 Fiat

Kika - kinderkankervrij - giro 8118

Swimstylers zwemmen super voor KIKA

Sliedrecht – Afgelopen zaterdag, 26-01-08 jl, was het dan zover. De 6 uurs marathon werd gezwommen in de Lochorst. De organisatie stak de Swimstylers nog een hart onder de riem door extra aanmoedigingen en omroep gelegenheden.

In het A-klassement werden de Swimstylers laatste, desalniettemin met een gigantische afstand. Gingen Yuri en Berrie uit van zo`n 700 baantjes, wat toch 17,5km betekend, echter zwommen zij er uiteindelijk 976 wat dus een afstand van 24,4km betekend. Het verschil met andere teams werd hoofdzakelijk veroorzaakt door de overname taktiek welke zij niet konden toepassen. De andere zwemmers konden overnemen in een grenszone van zo`n 1,5meter, dit voordeel hadden de Swimstylers niet aangezien zij per persoon zwommen. Wat betekend dat zij werkelijk alle meters moesten zwemmen. Het verschil met de twee voorgaande ploegen was dan ook maar een afstand van respectievelijk 1850 en 2450m.

Tot slot het sponsor bedrag. Een aantal bedrijven met een vaste gift, vele toeschouwers en mede sporters met een gift op deze avond, en natuurlijk de inzet van de Swimstylers leverde een totaal bedrag op van ruim €1000,-. Hiervoor bedanken wij al onze sponsors van harte namens KIKA en de Swimstylers.


Verslag in de Kompas van Hardinxveld-Sliedrecht van 31 januari 2008

‘Zwemmen, zwemmen, niet nadenken’
Tweetal zwemt 24,4 kilometer in marathon


SLIEDRECHT - Samen een marathon zwemmen voor een goed doel. Dat was de droom van Yuri van Omme en Berrie Ritmeester. Afgelopen zaterdag kwam deze droom uit toen de zwemmers tijdens een zes uur durende marathon ruim 1000 euro voor stichting KiKa wisten binnen te halen.

door Jilke Tanis

Het is 17.00 zaterdagmiddag. Terwijl veel inwoners van Sliedrecht de patatpan aanzetten, is er in zwembad de Lockhorst voor heel wat mensen geen tijd om te eten. Een half uur eerder begonnen de zwemmers van zwemvereniging Door Water Fit namelijk aan een zwemmarathon, die tot half elf die avond zou duren.

De meeste zwemmers zitten in een team van acht man, maar er is deze avond ook een team van twee personen aanwezig. Yuri van Omme (22) en Berrie Ritmeester (21), oftewel de ‘Swimstylers’, hebben zich opgegeven om samen de 6-uurs marathon te zwemmen voor een goed doel.

Terwijl Yuri in het bad gestaag baantjes trekt, legt Berrie uit dat het initiatief om samen deze marathon te zwemmen, een poosje geleden geboren is. ,,Door dit te doen willen wij onze grenzen zoeken en verleggen en tegelijkertijd een goed doel steunen.” Het eerste goede doel wat in de jongens opkwam en waar ze de marathon voor zwemmen is KiKa, een stichting die fondsen werft voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker. ,,Het leek ons mooi om iets voor deze stichting te doen omdat het veel goeds doet voor kinderen.” Ambassadrice van de stichting is ex-zwemster Inge de Bruin, wat de zwemmers een extra band met KiKa gaf.

Om drie uur lang zwemmen uit te houden, trainden Yuri en Berrie drie á vier keer per week. Tijdens de zes uur zwemmen hoopten de jongens zo’n 700 baantjes te trekken, wat omgerekend een afstand van 17,5 kilometer is. Voor de zwemmers, die respectievelijk al 11 en 15 jaar zwemmen, een persoonlijk record. ,,Vorig jaar zwommen wij 10 kilometer in drie uur, dus nu zouden we toch in staat moeten zijn om 20 kilometer te zwemmen”, laat Berrie weten.’

900 baantjes later…

En dat lukt ze. De 700 geplande banen worden er bijna 300 meer, wat een gezwommen afstand van 24,4 kilometer betekent. Het zwemmen beviel de ‘swimstylers’ goed. ,,Het eerste uur konden we opwarmen, de uren erna was het tempo stabiel. De kick van het geheel zorgde ervoor dat we het laatste uur nog een mooie eindsprint hebben kunnen maken.”

Met de marathon haalden de zwemmers uiteindelijk ruim 1000 euro op. Een resultaat waar ze best trots op zijn. ,,Ik kon na de marathon zelfs nog een 50 meter vlinderslag zwemmen,’ lacht Berrie.

Kika - kinderkankervrij - giro 8118Nu de marathon zo goed bevallen is, willen de jongens in de toekomst meer samen gaan zwemmen. ,,We zijn dit seizoen van plan om nog een nachtmarathon te zwemmen en ook zijn we bezig om volgend jaar mee te doen aan de oversteek van het IJsselmeer, wat zo`n 23 kilometer zwemmen is.”

Tips voor mensen die ook een marathon willen zwemmen hebben de jongens in overvloed. ,,Zorg voor een goede voorbereiding in de vorm van gerichte trainingen. Wij zwemmen al ruim 10 jaar dus voor ons was het makkelijker, maar nog steeds wel wat zwaar. Verder is het een kwestie van wíllen zwemmen en niet nadenken.”

Fotografie Richard van Hoek Fotografie Richard van Hoek

van Omme Home

Voor site info: ger@vanomme.com
Voor borduurinfo: astrid@vanomme.com